Siirry sisältöön

Kuidut ja raaka-aineet

Tietoa kuiduista, joita on tällä hetkellä mallistossamme tai joita olemme asiakkaiden pyynnöstä käyttäneet neulonnassa. Monipuolinen konekantamme mahdollistaa hyvin erityyppisten neulosten valmistamisen.

AKRYYLI, PAN

Akryyli on tekokuitu, jolla on kohtuullinen kulutuksen kesto. Akryyli on kuohkea ja kevyt kuitu ja sen mittapysyvyys pesussa on hyvä.

Akryyliä käytetään usein villan tavoin sen kuohkeuden ja tunnun vuoksi. Sitä käytetään monesti myös sekoitteena muiden kuitujen kanssa.

COOLMAX® / COOLMAX® FRESHFX™

Coolmax® on Advansan erikoispolyesteri eli tekokuitu. Kuitu ei ime kosteutta sisäänsä, vaan ollessaan ihoa vasten siirtää kosteuden pois ihon pinnasta. Tämä ominaisuus perustuu kuidun nelikanavaiseen rakenteeseen, jonka vuoksi kuidun pinta-ala on 20% suurempi kuin normaalin polyesterin.

Coolmax®- neuloksia käytetään erityisesti työ-, alus- ja urheiluvaatetuksessa. Se on helppohoitoinen ja tunnultaan pehmeä. Coolmax® on konepesun kestävää ja kuivuu nopeasti.

COOLMAX® freshFXTM on Coolmax®:ista muunnettu kuitu, jossa kuiturakenteeseen on lisätty hopeaioneita. Hopeaioneilla on bakteerien kasvua vähentävä vaikutus. Tämä estää hien hajun ja bakteerien muodostumista iholla. Vaikutus on pysyvä ja kestää pesuissa.

Valikoimassamme nyt myös Coolmax®-kierrätysversio. Raaka-aineena PET-pullot.

ELASTAANI / LYCRA®

Lycra® on Advansan rekisteröity tavaramerkki elastaanikuiduille, joka on tekokuitu.

Elastaani on erittäin joustava ja entiseen pituuteensa palautuva kuitu. Elastaania käytetään aina jonkun toisen kuidun kanssa.

Elastaania käytetään mm. resorineuloksissa ja muissa materiaaleissa, joissa tarvitaan istuvuutta ja/ tai joustoa.

HAMPPU, HA

Hamppukuitua saadaan hamppukasvin rungosta liuotusmenetelmällä.

Hamppukuidut ovat pitkiä, jäykkiä ja karheita. Käytämme sitä neuloksissa sekoitelankana.

Hampulla on erinomainen kosteuden imukyky. Se myös kuivuu suhteellinen nopeasti ja kestää hyvin kosteita olosuhteita sekä mikrobeja.

LUREX®

Lurex® on metalliefektilanka, usein alumiinilanka, joka on päällystetty muovikalvolla. Sitä käytetään koristelankana, esimerkiksi kulta- ja hopeaefektien aikaan saamiseksi.

MODAALI, CMD

Modaali on viskoosista johdettu selluloosapohjainen muuntokuitu.

Se on ominaisuuksiltaan lähellä puuvillaa ja sen muoto- ja mittapysyvyys ovat parempia kuin viskoosilla. Modaalia sekoitetaan usein puuvillan kanssa.

MODAKRYYLI, MAC / PROTEX™

Modakryyli on akryylistä muunnettu kuitu, jolla on hyvin samantyyppiset ominaisuudet kuin akryylillä, mutta sen palo-ominaisuuksia on parannettu.

Protex™ on palosuojatuksi modifioitu akryylikuitu. Sitä käytetään yleensä sekoitteena puuvillan kanssa, jolloin saadaan yhdistettyä korkea paloturvallisuus mukavuuden kanssa.

Protex™ soveltuu mm. alus-, väli- ja työvaatetukseen, palokunnan työvaatetukseen ja sotilaskäyttöön, kun halutaan paloturvallista kokonaispukeutumista.

Protex™/ puuvilla-sekoitteen LOI arvo on yli 33 ja se täyttää EN ISO 11612 standardin vaatimukset.

Protex+:n on yhdistetty antibakteerinen viskoosi ja Protex™, jolloin saadaan paloturvallinen, antibakteerinen ja nopeasti kuivuva tuote, joka on erittäin miellyttävä käytössä.

NOMEX®

Nomex® on Advansan kehittämä aramidi eli aromaattinen polyamidi, joka on tekokuitu.

Nomex® on erittäin luja kuitu, jolla on korkea lämmönsietokyky ja leimahduspiste, jotka tekevät kuidusta erittäin paloturvallisen. Sitä käytetään lähinnä teknisiin tuotteisiin sekä suojavaateneuloksiin.

Nomex®:ia käytetään korkeimman suojatason vaativissa tuotteissa, mm. kilpa-autoilijoiden alusasuissa ja palomiehen käsineissä.

POLYAMIDI, PA

Polyamidi on tekokuitu, jolla on erittäin hyvä kulutuksenkesto ja mittapysyvyys. Polyamidin heikko puoli on sen kyky ottaa pesussa väriä muista tuotteista; tämän vuoksi vaaleat polyamidineulokset tulisikin pestä aina samanväristen tuotteiden kanssa.

Polyamidista on tehty monia erilaisia muunnoksia ja se soveltuu useihin eri käyttötarkoituksiin.

Käytössämme on tavallisen polyamidien lisäksi erikoispolyamideja, kuten Supplex® ja Tactel®.

POLYESTERI, PES

Polyesteri on luja tekokuitu, jolla on erittäin hyvä kulutuksenkesto. Sitä käytetään paljon juuri lisäämään neuloksen kulutuksenkestävyyttä, mutta myös keventämään neulosta ja tekemään siitä helpommin siliävämmän.

Polyesteri ei ime kosteutta ja tämän vuoksi siitä on kehitetty profiloituja kuituja erilaisiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi kosteuden siirtoon iholta ja lämmön eristämiseen. Ks. COOLMAX® / COOLMAX® freshFX™, THERMOºCOOL™ Fresh, THERMOLITE®.

KIERRÄTYS-POLYESTERI

Uutuutena meillä on käytössämme myös kierrätys-polyesteri, josta voimme tehdä melkein kaikki samat laadut kuin peruspolyesteristä. Raaka-aine on peräisin PET-pulloista. Myös Coolmax®-polyesteristä on saatavissa kierrätysversio.

POLYPROPEENI, PP

Polypropeeni on tekokuitu, jolla on erittäin hyvä kulutuksenkesto. Se ei ime itseensä kosteutta vaan siirtää sitä. Tämän ominaisuuden vuoksi polypropeenia käytetään mm. urheilussa käytettävissä alusasuissa, jolloin polypropeenineulos siirtää kosteuden pois ihon pinnalta seuraavaan vaatekerrokseen ja iho tuntuu kuivalta. Polypropeenilla on hyvä mittapysyvyys pesuissa.

POLYCOLON®

Polycolon® on Schoellerin kehittämä polypropeenikuitu. Polycolon ei ime kosteutta itseensä, vaan siirtää sen seuraaviin vaatekerroksiin tai haihduttaa sen. Polycolon- neulokset ovat miellyttävän tuntuisia ja niillä on hyvät värinkestot. Polycolon- neulokset ovat kevyitä, ominaispaino on 41%:a pienempi kuin puuvillan. Polycolon- neulokset voidaan pestä jopa 95°C:ssa.

PUUVILLA / EKO-PUUVILLA, CO

Puuvilla on luonnonkuitu ja puuvillakuitua saadaan puuvillakasvin siemenistä. Puuvillalla on hyvä kosteuden imukyky ja pehmeä, miellyttävä tuntu.

Puuvillaa voidaan pestä korkeissakin lämpötiloissa, tyypillisesti 60°C:ssa. Puuvillalle on ominaista kutistua hieman pesussa, joka on hyvä ottaa huomioon tuotteiden valmistuksessa.

Puuvilla soveltuu moniin käyttötarkoituksiin ja tämän vuoksi se on maailman eniten tuotettu tekstiilikuitu. Puuvilla on myös Orneule Oy:n neuloksissa yleisimmin käytetty raaka-aine. Nykyään lähes kaikki käyttämämme puuvilla on EKO-PUUVILLAA!

EKO-PUUVILLA

Eko- eli luomupuuvilla on ekologisesti tuotettua puuvillaa. Sen viljelyssä on käytetty ainoastaan luonnonmukaisia lannoitteita. Tuholaismyrkkyjä tai puuvillan lehdet pudottavia kemikaaleja ei viljelyssä käytetä. Luonnonmukaisen viljelyn myötä maaperä säilyy hedelmällisenä ja ympäristöä ei kuormiteta kemikaaleilla.Käyttämämme eko-puuvillalanka on GOTS-serifioitua.

KIERRÄTYS-PUUVILLA

Käyttämämme kierrätys-puuvilla on vaatetustehtaiden leikkuujätettä tai kehräämöiden kehruujätettä.

TENCEL, CLY

Tencel on lyocellia, joka on myös selluloosamuuntokuitu. Raaka-aine Tenceliin saadaan eukalyptuksesta. Tencelin valmistusprosessi on ekologisempi kuin muilla selluloosamuuntokuiduilla.

Tencel on luja kuitu, jolla on hyvä mittapysyvyys. Se on tunnultaan pehmeä ja silkkimäinen. Tencelillä on hyvä kosteuden imukyky ja se haihduttaa kosteuden iholta pois.

Tencel ei rypisty helposti ja on materiaalina kauniisti laskeutuva. Se on luonnostaan antibakteerinen ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten.

THERMOºCOOL™ FRESH

THERMOºCOOL™ Fresh- lankaan on yhdistetty COOLMAX® freshFX™:in ja THERMOLITE®:n ominaisuudet. Se toimii vaihtelevissa olosuhteissa joko lämpöä eristävänä tai viilentävänä sekä iholta kosteutta haihduttavana materiaalina. COOLMAX® freshFX™ tuo siihen mukaan bakteerien kasvua estävän ominaisuuden, jolloin hien hajua ja bakteereja ei muodostu iholla ja tuote pysyy raikkaana pidempään. Vaikutus on pysyvä ja kestää pesuissa.

THERMOºCOOL™ Fresh- langoista valmistetut tuotteet sopivat monipuolisuutensa vuoksi moneen tilanteeseen ja olosuhteisiin, jossa kehon lämpötila vaihtuu nopeasti rasituksen muuttuessa tai lämpötilan vaihdellessa.

THERMOLITE®

Advansan kehittämä polyesterikuitu, joka on sisältä ontto, joten sen lämmöneristyskyky on hyvä. Kuitu ja sen myötä myös neulos on ohut ja kevyt sekä miellyttävän pehmeä.

Neulos siirtää kosteuden ihon pinnalta ja on lämmin ontelorakenteensa ansiosta. Neulokset ovat konepestäviä ja kuivuvat nopeasti.

TREVIRA CS®

Hoechstin kehittämä polyesterikuitu. Kuitu on palamaton ja täyttää SFS-EN ISO 14116:n Liekinleviämisindeksi 1:n vaatimukset.

MERINOVILLA, WO

Merinovilla on merinolampaasta saatava luonnonkuitu. Merinovillakuitu saadaan lampaasta keritsemällä sen villa. Villaa tuottavia lampaita löytyy maailmassa yli 200 eri rotua. Käyttämämme merinovilla on pääosin eettisesti tuotettua MULESING VAPAATA.

Villakuidulla on hyvä kosteudenimu- ja lämmöneristyskyky. Villakuitu on kihara ja joustava. Kastuessaan villa turpoaa ja kihartuu entisestään. Tämän vuoksi se tuntuu kosteanakin lämpimältä, sillä sen kiharoiden kuitujen väliin sitoutuu ilmaa. Villan heikkoutena on sen vanuminen konepesuissa ja huono hankauksenkesto.

Merinovilla on pitkäkuituista ja hienoa villaa. Se on pehmeää ja tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Tämän vuoksi se soveltuu erinomaisesti mm. aluskerrastoihin ja lasten vaatetukseen. Kaikki Orneuleen valikoimasta löytyvät villat ovat merinovilloja

Superwash-käsitellyt merinovillat ovat konepestäviä. Niille on tehty pintakäsittely vanumisen estämiseksi ja ne säilyttää kauniin ulkonäkönsä myös konepesussa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään villanpesuainetta parhaan lopputuloksen saamiseksi. Superwash- merinovilloja on saatavana Orneule Oy:n tuotevalikoimasta.

Orneuleen tuotevalikoimasta on saatavilla erilaisia Merinovilla-neuloksia. Suosituimpia ovat erilaiset interlock-neulokset ja asiakkaan omista malleista neulottavat kuvioneulokset (jacquard). Käyttämämme merinovillalanka on pääasiassa Mulesing-vapaata villaa.

Valikoimassamme on pysyvästi ihanan pehmeä merinovilla-interlock kolmessa eri värissä: musta, luonnonvalkoinen ja tumma melerattu harmaa.

Kiinnostuitko? Kysy lisää Merinovilla-valikoimastamme!

Neulosmyyntimme edellyttää asiakkaalta Y-tunnusta.

VISKOOSI, CV

Viskoosi on selluloosamuuntokuitu eli sen raaka-aine on lähtöisin luonnosta, mutta se jalostetaan pitkälle ennen kuin se on tekstiilikuitu. Raaka-aineina ovat yleensä erilaiset puulajit, kuten koivu, kuusi ja mänty.

Viskoosilla on kohtalainen kulutuksenkesto ja se imee hyvin kosteutta. Viskoosilla on kohtalainen mittapysyvyys ja sillä on tyypillistä kutistua sekä rypistyä hieman pesussa. Pesun jälkeinen kuosittelu on erityisen tärkeää viskoosille, joka tulisi muistaa kaikkien neulosten pesun yhteydessä. Tällöin viskoosituotteet saadaan pysymään kauniina ja pitämään muotonsa mahdollisimman hyvin.

VISKOOSIBAMBU

Viskoosibambu on selluloosamuuntokuitu ja sitä valmistetaan viskoosin kehruumenetelmällä, mutta raaka-aineena käytetään nopeasti uusiutuvaa, kasvatettua bambua. Viskoosibambu on materiaalina kestävä, stabiili ja luja. Se on erittäin imukykyinen ja hengittävä. Antistaattisuutensa ja pehmeytensä vuoksi se on erittäin miellyttävä käytössä, mutta saattaa nyppyyntyä hieman. Viskoosibambu sopii herkkäihoisille käyttäjille ja allergisoimaton sekä biologisesti hajoava. Hengittävyytensä ja mukavuutensa vuoksi viskoosibambu sopii erinomaisesti myös urheilu- ja alusvaatetukseen.